JocuriLogice.com

O colecţie de jocuri logice originale, în limba română.

SALTA

Jocul a fost inventat în jurul anului 1900 şi foloseşte o tablă caroiată 10x10 şi câte 15 piese de fiecare jucător (albe şi negre, de exemplu) numerotate. Poziţia de plecare este cea din figura de mai jos.

Piesele sunt mutate diagonal câte o căsuţă înainte sau înapoi sau prin sărituri peste o piesă vecină, dacă dincolo de ea, pe diagonală, este un loc liber. Piesa sărită poate fi de orice culoare şi ea nu este ridicată de pe tablă, ca la Dame. Nu se permit sărituri multiple, înlănţuite. Dacă un jucător poate face în acelaşi timp şi o săritură şi o mutare obişnuită, de un pas, el este obligat să facă săritura (putem astfel să-l forţăm pe adversar să sară înapoi).

Obiectivul jocului este mutarea pieselor proprii în locul pieselor adversarului, şi anume chiar pe locurile cu numerele corespunzătoare (piesa 1 să ajungă pe locul piesei adverse 1 etc).

Există şi o variantă a jocului în care piesele de pe linia întâi a unui jucător (marcate cu câte o stea) trebuie să ajungă pe linia întâi a adversarului, piesele de pe linia a doua (au câte o lună pe ele), pe linia a doua, iar piesele de pe linia a treia (marcate cu câte un soare) urmează să ajungă pe linia a treia.

Bineînţeles, se poate juca la fel şi pe o tablă 8x8, ba chiar şi cu piesele nemarcate: piesele albe trebuie să ajungă în locul celor negre şi invers. În plus, jocul poate căpăta un plus de dinamism permiţând şi salturi înlănţuite, nu însă şi mutări înapoi.

Pentru că jocul standard poate dura destul de mult, se poate adopta şi regula ca o partidă să se încheie după 120 de mutări, numărându-se în acel moment câte mutări i-ar trebui fiecărui jucător pentru a-şi duce piesele la locurile dorite. Câştigător va fi jucătorul căruia îi rămân mai puţine mutări de făcut.

<< înapoi la indexul jocurilor

© 2024 - JocuriLogice.com