JocuriLogice.com

O colecţie de jocuri logice originale, în limba română.

JOCUL PATRATELOR ALUNECATOARE

Este vorba despre un joc simplu şi elegant (dar cu strategie câştigătoare pentru al doilea jucător) inventat de G. W. Lewthwaite: pe o tablă caroiată 5x5 se aşează 12 pătrate albe şi 12 pătrate negre în poziţia din figura de mai jos.

Un jucător are piesele albe, iar celălalt joacă cu negrele. Există tot timpul un loc gol. Pe rând, jucătorii mută un pătrat propriu dintr-o căsuţă vecină locului gol în locul gol. Cel care nu mai poate muta atunci când îi vine rândul pierde partida. Primul care mută este, desigur, posesorul pieselor albe.

Strategia de câştig de care vorbeam (este prezentată în cartea Winning ways for your mathematical plays) se bazează pe împărţirea tablei în domino-uri în modul indicat mai jos:

În fiecare moment al partidei, locul gol se găseşte într-un domino şi face pereche cu o piesă neagră (acoperă împreună domino-ul). Exact acea piesă trebuie mutată şi astfel tot timpul al doilea jucător are ceva de mutat.

Jocul a fost programat în BASIC (vezi revista Ştiinţă şi tehnică, aprilie 1987), calculatorul fiind, desigur, al doilea. Şi, evident, cunoaşte strategia de mai sus...

Jocul poate fi practica şi pe table mai mari, cu complicaţii corespunzătoare (în setul FLEX se propune folosirea tablei 8x8).

O implementare online contra calculatorului e disponibilă pe goobix.ro.

<< înapoi la indexul jocurilor

© 2024 - JocuriLogice.com