JocuriLogice.com

O colecţie de jocuri logice originale, în limba română.

IMPAS FLEX

Jocul Impas - Flex a fost imaginat de Şerban Anton şi apare în setul FLEX (50 de jocuri logice) produs de Recoop.

Regulamentul este destul de simplu: pe o tablă 8x8 se plasează 16 pioni de aceeaşi culoare în colţul din stânga-jos (ca în figura de mai jos).

Unul dintre jucători mută în sus, celălalt spre dreapta. O mutare constă în deplasarea unei piese pe linia/coloana pe care se găseşte, în direcţia corespunzătoare jucătorului, peste cel puţin o căsuţă. Lungimea unei mutări poate fi oricât de mare. Desigur, nu se sare peste piese. Jucătorul care, aflat la mutare, nu mai poate deplasa nicio piesă, pierde partida.

Jocul a fost tratat şi în cartea Între matematică şi jocuri, unde au fost discutate următoarele probleme: care este distanţa minimă, respectiv maximă pe care o parcurg piesele într-o partidă care se încheie cu blocarea ambilor jucători. Răspunsurile erau: 40, respectiv 131. O problemă înrudită ar fi următoarea: care este cea mai scurtă partidă posibilă (ca număr de mutări)? Bineînţeles, se presupune că partida se încheie atunci când jucătorul căruia îi vine rândul, aflându-se în... impas, nu mai poate muta. Răspunsul este simplu: 16 mutări, câte opt de fiecare jucător (mutând în sus şi la dreapta, cei doi combatanţi pot coopera în aşezarea pieselor pe două coloane complete ca în figura de mai jos, şi, evident, jucătorul care mută în sus este blocat).

În Cartea jocurilor, editată in 1988 de Recoop, apare şi un program de calculator (în BASIC) pentru acest joc (pe tabla 6x6, cu 9 piese). Fără a fi teribil de puternic, el este totuşi un partener rezonabil de întrecere. Strategia pe care o foloseşte este destul de statică: nu priveşte înainte decât o mutare (semimutare, pentru a folosi terminologia din şah). Concret, fiecare mutare a calculatorului este aleasă în aşa fel încât adversarul (jucătorul uman) să aibă la mutarea următoare posibilităţile cele mai reduse de deplasare (ca număr de mutări diferite posibile). Bineînţeles, dacă poate câştiga într-o mutare, oricare ar fi ea, calculatorul câştigă. Dar poate şi să piardă peste o mutare, alegând mutarea care-l conduce pe adversar la victorie din considerente, cum spuneam, imediate, fără a cerceta consecinţele.

Jocul poate fi jucat online pe goobix.ro contra calculatorului, pe o tablă 4x4, sub denumirea Fotbal Impas.

<< înapoi la indexul jocurilor

© 2024 - JocuriLogice.com