JocuriLogice.com

O colecţie de jocuri logice originale, în limba română.

DODGEM

Acest minijoc poate părea aparent simplu, dar nu este aşa. Inventat de Colin Vent, seamănă întrucâtva cu jocul Traversare, din setul FLEX produs de Recoop. Pe o tablă 3x3, cei doi jucători aşează fiecare câte două piese, ca în figura de mai jos.

Albul poate muta în sus şi lateral spre stânga sau spre dreapta, negrul spre dreapta sau vertical, în sus şi în jos. O mutare constă în deplasarea unei singure piese, cu o căsuţă, în direcţiile permise. Obiectivul albului este de a-şi scoate ambele piese peste marginea de sus a tablei, în timp ce negrul urmăreşte să-şi scoată piesele peste marginea din dreapta a tablei. Cel care reuşeşte primul acest lucru câştigă partida. Cel care îl blochează pe adversar, lipsindu-l de posibilitatea de a muta, pierde partida.

Fiind redus ca dimensiuni, jocul este studiat în întregime, ştiindu-se cine învinge pentru orice configuraţie a pieselor. În particular, plecând de la poziţia iniţială, cel care mută primul câştigă totdeauna, dar jocul nu este totuşi lipsit de interes (în orice caz, el este mult mai dificil decât Tic-tac-toe, deşi se foloseşte aceeaşi tablă de joc).

Pentru table de dimensiuni mai mari, respectiv 4x4 şi 5x5, David desJardins a arătat în 1996 că jocul se termină remiză - ambii jucători îşi deplasează piesele repetitiv în încercarea de a preveni adversarul să câştige. Pentru tabla 5x5, aproximativ 40% din poziţiile posibile sunt situaţii de remiză.

Proiectul Wikipedia include o pagină în limba engleză dedicată jocului.

<< înapoi la indexul jocurilor

© 2024 - JocuriLogice.com