JocuriLogice.com

O colecţie de jocuri logice originale, în limba română.

CRISTALE

Jocul este de tip "cu creionul pe hârtie" şi foloseşte o foaie caroiată (dintr-un caiet de matematică) şi creioane colorate (fiecare jucător - pot fi oricât de mulţi - are o altă culoare). Pentru doi jucători se apreciază că o tablă 20x20 este cea mai potrivită. (De fapt, în doi s-ar putea practica acest joc pe o tablă şi cu piesele de GO.) Pe rând, fiecare jucător colorează un pătrat liber, oricare doreşte, cu creionul de culoarea care-l reprezintă, scopul fiind acela de a forma "cristale", figuri simetrice atât în raport cu o axă verticală şi una orizontală, cât şi cu axele diagonale ale figurii. Orice cristal valabil trebuie să conţină cel puţin 4 pătrăţele, să nu aibă goluri (câmpuri complet înconjurate), să fie constituit numai din pătrate lipite pe laturi (nu şi în colţuri). Figura de mai jos prezintă câteva exemple de cristale corecte.

Când un jucător a format un cristal, el trebuie să-l declare şi apoi să-l încercuiască cu o linie. O partidă se încheie când toate pătratele suprafeţei de joc au fost folosite sau când cei doi jucători cad de acord că nici un cristal suplimentar nu se mai poate forma. Punctajul fiecărui jucător este egal cu suma numerelor de pătrate din fiecare cristal corect format.

Libertatea de a colora orice pătrat liber după dorinţă face ca după ce un jucător îşi asigură un avantaj suficient pentru a învinge, el să poată juca distructiv, împiedicându-l pe adversar să mai realizeze alte cristale.

<< înapoi la indexul jocurilor

© 2024 - JocuriLogice.com