JocuriLogice.com

O colecţie de jocuri logice originale, în limba română.

AGON

Acesta este un joc de două persoane, apreciat ca foarte vechi, fiind cunoscut şi sub numele de Garda reginei. Se practică pe tabla hexagonală din figura de mai jos.

Fiecare jucător are o regină şi şase gardieni (albine, dacă doriţi) care se plasează la începutul partidei ca în figură. (O variantă prevede plasarea pieselor pe rând, după dorinţă, pe ultimul şir de hexagoane de la marginea tablei.) Scopul fiecărui jucător este de a-şi duce regina în hexagonul central, cu cei şase gardieni în jurul ei, ocupând deci cele şase hexagoane alăturate. Mutările se fac astfel: orice piesă, regină sau gardian, poate fi deplasată într-un hexagon liber, vecin celui de plecare, dar orientat spre centru sau lateral (nu sunt deci permise mutările înapoi). Dacă o piesă a unui jucător ajunge să fie încadrată de două piese adverse, atunci ea trebuie să se retragă. Gardienii se retrag într-unul din hexagoanele de margine ale tablei, reginele pe un hexagon indicat de adversar. Dacă sunt încadrate astfel mai multe piese ale unui jucător, regina se retrage prima, apoi, la mutările următoare, se retrag şi gardienii, pe rând. Retragerea unei piese contează ca o mutare. (În unele variante, gardienii trebuie retraşi şi dacă o piesă adversă ajunge în contact cu ei, deci chiar dacă nu se realizează o încadrare ca mai sus.) Dacă un jucător aşează cei şase gardieni în jurul centrului, fără a-şi fi dus deja regina în centru, atunci el pierde partida. În hexagonul central nu pot intra decât reginele.

Un joc destul de complex (au apărut şi unele articole asupra strategiei lui) şi decorativ (nu sunt multe jocurile care folosesc table hexagonale), care merită a fi încercat. Într-o excelentă carte (Board and table games from many civilizations, Dover, New York, 1979), R.C. Bell dă câteva asemenea sfaturi strategice pentru jucătorii de Agon. Iată-le:

  1. Este de obicei neindicat să trimiteţi înapoi o singură piesă adversă, deoarece în felul acesta îî daţi partenerului posibilitatea să o aşeze într-o parte a tablei mai avantajoasă pentru el decât a fost locul din care i-aţi orpit piesa.
  2. Este bine să căutaţi poziţii din care să puteţi trimite înapoi, prin mutări succesive, mai multe piese adverse, pentru a putea astfel avansa nestingherit prin spaţiul rămas liber.
  3. Nu este bine să deplasaţi prea repede regina, izolată de gardieni.
  4. Adesea este avantajos să lăsaţi o piesă în urmă pentru prima parte a partidei, dar cu grija de a o putea deplasa rapid în centru atunci când acest lucru devine necesar.

<< înapoi la indexul jocurilor

© 2024 - JocuriLogice.com