JocuriLogice.com

O colecţie de jocuri logice originale, în limba română.

REVERSI

Reversi este unul dintre cele mai interesante jocuri logice (regulament simplu, partide dinamice, complexitate tactică ridicată, campionate, programe de calculator etc.). Inventat cu aproximativ un secol în urmă, el cunoaşte în ultimul timp o răspândire din ce în ce mai mare (este numit uneori şi Othelo).

Se joacă pe tabla de şah (pe orice caroiaj 8x8) cu 64 de piese discoidale, identice, toate având o faţă de o culoare şi cealaltă de o altă culoare.

Se începe fie cu tabla goală şi atunci primele patru mutări se fac în cele patru căsuţe centrale ale tablei, fie cu cele patru căsuţe centrale ocupate deja cu una dintre formaţiile de mai jos:

La fiecare mutare, jucătorul aflat la rând plasează pe tablă o piesă având în sus faţa a cărei culoare îi aparţine. La fiecare mutare (cu excepţia primelor patru, atunci când se pleacă cu tabla goală), piesa nou introdusă în joc trebuie să captureze măcar o piesă adversă, şi aceasta se face prin încadrare: piesa jucată trebuie să încadreze împreună cu o altă piesă, de aceeaşi culoare, piese adverse (de culoare opusă), pe o linie orizontală, verticală sau oblică. Piesele adverse sunt convertite în piese de culoare proprie şi intră în posesia celui care le-a capturat (ele nu părăsesc deci tabla). Pot fi încadrate simultan piese adverse pe mai multe direcţii, toate fiind capturate în urma mutării. De exemplu, în figura de mai jos, negrul poate juca în toate câmpurile marcate cu N, iar albul în toate câmpurile marcate cu A; în e7 pot muta ambii jucători: albul capturează piesa de la d6, iar negrul pe cea de la e6.

Dacă negrul joacă la d2, el va captura 6 piese, iar după captură tabla va arăta ca în figura de mai jos:

Un jucător care nu poate captura pierde rândul şi adversarul joacă încă o dată. Partida se încheie în momentul în care nici un jucător nu mai poate muta întrucât fie că s-a acoperit toată tabla, fie că nici un jucător nu poate captura. Cel care are mai multe piese cu culoarea proprie în sus la terminarea partidei este câştigătorul.

De reţinut că piesele sunt capturate numai în şiruri compacte şi numai prin încadrare cu ultima piesă depusă pe tablă. Dacă una dintre piesele tocmai capturate încadrează cu o altă piesă de aceeaşi culoare piese adverse, acestea nu se consideră capturate.

Schimbările rapide ale configuraţiilor prin întoarcerea repetată a pieselor de pe o parte pe cealaltă fac destul de dificilă anticiparea mai multor mutări. În orice caz, se vede imediat că piesele de colţ sunt foarte importante, ele numaiputând fi întoarse; de aici rezultă că sunt importante câmpurile la distanţă doi de colţuri (cum ar fi a3, c1, c3) etc.

Există o variantă a jocului şi mai complexă din punct de vedere tactico-strategic, anume cea în care la fiecare mutare trebuie întoarse piese adverse, dar nu neapărat pe toate direcţiile posibile, ci numai pe cele dorite (cel puţin una).

Interesant este că de mai mulţi ani calculatorul s-a dovedit imbatabil în acest domeniu; mai exact, în 1982, campionul mondial la Reversi a fost învins de un program, şi acesta a fost primul joc raţional la care campionul mondial en titre a pierdut în faţa calculatorului.

Reversi se poate juca online pe site-ul PlayOK. Proiectul Wikipedia găzduieşte o pagină descriptivă cu mai multe detalii despre joc, în limba engleză.

<< înapoi la indexul jocurilor

© 2024 - JocuriLogice.com